2012. május 16., szerda

Zöldfűszeres krémsajt házi joghurtból és tejfölből és Food Revolution Day





Biztosan sokakhoz eljutott már a hír, hogy a Jamie Oliver áltat indított Food Revolution mozgalomhoz hazánk is csatlakozott néhány lelkes önkéntesnek (elsősorban Povodör Juditnak, az ÖkoHybrid blog írójának) köszönhetően, így május 19-én, szombaton itthon is lesz Food Revolution Day. Sokféle program is lesz aznap, amelyek az egészségesebb táplálkozásra hívják fel a figyelmet, illetve rengetegen otthon fogják megünnepelni az gasztroforradalom napját azzal, hogy egészséges vacsorát készítenek maguknak és családjuknak. Mert tulajdonképpen ennyi a mozgalom lényege: feldolgozatlan alapanyagok és  termelőtől származó, helyi ételek használata az iparilag előállított műkaják helyett, amelyek világszerte emberek millióinak okoznak számos egészségügyi problémát. Csatlakozzatok minél többen és főzzetek ezen a hétvégén helyi, egészséges alapanyagokból!
Az FRD szellemében egy istenifinom krémsajt receptjét hoztam most, saját sütésű kenyérrel lehet pl. a szombati "forradalmi" vacsora előétele. A nagymarosi piacon vettem házi joghurtot és házi tejfölt (ami szinte tejszínszerűen zsíros, sárgás színű, össze sem lehet hasonlítani a boltival), ezekből készült a krémsajt a saját kertemben szedett zöldfűszerekkel - a legjobb minőségű bolti krémsajt is elbújhat mellette.

Hozzávalók:
fél liter házi joghurt, 3 dl. házi tejföl, egy csokor vegyes zöldfűszer (nálam kakukkfű, oregánó, borsikafű, zsálya, friss fokhagymaszár, petrezselyem), só

A joghurtot és a tejfölt összekeverjük. Egy tiszta konyharuhát egy tálba fektetünk, beleöntjük a keveréket, majd a konyharuha négy sarkát felemelve dupla csomót kötünk rá. A csomón átdugjuk egy fakanál nyelét, és az így kapott csomagot egy mélyebb fazékba akasztjuk, hogy abba csöpögjön a savó (vagy fakanálra lógatás helyett tehetjük a konyharuhát szűrőbe is, és a szűrőt tesszük egy tálba, amibe a savó csöpöghet). Hűtőszekrénybe tesszük (de ha van hűvös kamra, ott is lehet), és egy nap múlva készen is van a fantasztikus krémsajt. A kicsepegett savót pedig felhasználhatjuk kenyér vagy bármilyen tésztaféle készítéséhez (én palacsintába tettem, teljesen jól működött). A krémhez hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, pár órán át hagyjuk összeérni az ízeket, és már ehetjük is:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...