A komlószezon kellős közepén járunk, tele van a patakpart és az út széle komlóhajtásokkal, minden nap szedünk néhány maréknyit. Már írtam, hogy leginkább talán egy vékonyka zöldspárgára hasonlít a vadkomló fiatal hajtása, és mivel a szezonjuk is nagyjából egybeesik, egyértelmű volt, hogy ki kell próbálnom a spárga-komló kombinációt, lehetőleg minél többféleképpen. Először ez a leves készült, egy kis szintén frissen szedett vadsnidlinggel felturbózva. Nagyon finom lett, a komló zöld, kicsit fanyar, kicsit talán a spenótra emlékeztető íze nagyon jól kiészíti a spárgát, tápláló, vitamindús és különleges tavaszi leves.
Hozzávalók (jó nagy adag lett, 6-8 főre):
2 csomag (fehér)spárga, 2-3 maréknyi komlóhajtás, 5 dkg vaj + kevés olívaolaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, egy csokor (vad)snidling, esetleg pirított baconszalonna a tetejére
A spágákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, fás végüket levágjuk. A 2-3 centis darabokra vágott spárgát és a szintén jól megmosott komlóhajtásokat vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdjük, megsózzuk, rányomjuk a fokhagymát. Felöntjük kb. háromszoros mennyiségű vízzel, lefedjük, és takarék lángon addig főzzük, míg a spárga megpuhul (kb. 25 perc, attól függ, mennyire zsenge). A komlót, ha nem lenne ilyen nagy szárazság, csak az utolsó 10 percben adtam volna a leveshez, se most nem olyan zsengék, mint kevésbé száraz tavaszokon, így jobbnak láttam együtt főzni a spárgával. Amikor kész, hozzáadjuk a tejszínt, az apróra vágott vadsnidlinget, sózzuk-borsozzuk, egyet még forralunk rajta, és kész is van. Én ropogósra sütött baconszalonnával ettem, ami nagyon jól illik hozzá, de anélkül is tökéletes.
A kedvenc madaras tányérom
Itt pedig a kislányom, Regina, amint épp vadsnidlinget szed:)
Ez nagyon finom lehet! Andrea
VálaszTörlésKöszi, tényleg az volt! Örülök a kommentendnek, ennek köszönhetően találtam rá a blogodra, szuper, azt hiszem, sokat fogok tanulni tőled:)
TörlésÍnycsiklandó leves!
VálaszTörlés