2012. március 15., csütörtök

Diós-citromos csalánpesto



Végre előbújtak a friss csalánok is. Még egészen kicsik, de már nagyon tudnak csípni, kesztyűs kézzel kell bánni velük:) Tavasszal mindig várjuk az első csalánok megjelenését, és általában édesapám egyik kedvenc tavaszi étele, csalánleves készül belőle. Pár napja viszont olzkánál csalánpestóról olvastam, és mivel mindenféle zöld levélből szívesen készítek pestót (reteklevélből, petrezselyemből, rucolából), úgy gondoltam, itt az ideje kipróbálni csalánból is. A patakparton a salátaboglárkák között bújtak ki az első csalánok, így szedtem abból is, és a pestóhoz is vegyesen használtam a kettőt, a salátoboglárka friss, zöld íze tompítja a csalán karakteresebb, kesernyésebb aromáját. A diót, amit használtam hozzá, szintén Visegrádon gyűjtöttük még ősszel - nagyon jó érzés, amikor minél több saját gyűjtésű, a közvetlen környezetemben termett alapanyagot használhatok. 
Szóval szedjetek csalánt: tele van C-vitaminnal, vassal, ásványi anyagokkal, remek vértisztító, finom, és ráadásul ingyen van.

Hozzávalók:
2 (kesztyűs!) marék friss csalán és salátaboglárka vegyesen, 5 dkg dió, 3 dkg Grana Padano sajt, 1 dl extraszűz olívaolaj, fél biocitrom leve és reszelt héja, só

A csalánt és a salátaboglárkát jól megmossuk, lecsöpögtetjük. A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd az aprítóba tesszük a zöldekkel és a feldarabolt sajttal együtt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd nem túl finomra aprítjuk a géppel. Pirítóshoz, tésztához, szendvicsekbe is finom.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Megvan a Blogkóstoló 2. fordulójának a sorrnedje. Neked az alábbi blog jutott >> http://www.konyhalal.blogspot.com.es/

    Jó játékot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy szólsz, épp néztem nálad! Jó játékot neked is:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...