2012. május 30., szerda

Mángold mozzarellás-zöldfűszeres puliszkával


Szépen nőnek a kertben a mángoldok, ha minden jól alakul (pl. nem eszik le a vaddisznók, mint tavaly jópár alkalommal...), heti 1-2 mángoldos ebéd biztosan lesz idén nyáron. Tavaly csak sima, zöld szárű mángoldot ültettem, idén szerencsére sikerült színes fajtákat is szereznem a neten. Rengeteget ültettem, nem tudok betelni sem az ízével, sem a látványával. Most szedtem először a színesekből, és a lehető legegyszerűbb módon készítettem el: olívaolajon párolva, citrommal, sóval, borssal. Köretként az előző napról maradt puliszkát turbóztam fel kicsit, nagyon jól passzoltak egymáshoz, remek vega ebéd lett belőle (a család férfitagjai pörköltet ettek puliszkával, vega nővérem és én ettük ezt a szép színes lányos ebédet:)). Isteni finom, szerintem sokkal jobb a spenótnál, termeszteni is könnyebb, nem magzik fel, tavasztól őszig folyamatosan szedhető, és nem utolsó sorban gyönyörű!


Hozzávalók (2 adaghoz): egy köteg mándold, extra szűz olívaolaj, só, bors, fél citrom leve
A puliszkához: egy tányérnyi natúr puliszka/polenta (én már kész, előző nap főzött puliszkából készítettem, egyébként úgy 20 deka kukoricadarát főzzünk meg forró vízben), egy csomag mozzarella, zöldfűszerek ízlés szerint (nálam peterezselyem, bazsalikom, kakukkfű, zöldhagyma- és fokhagymaszár), só, bors

A mángoldot alaposan megmostam, a szárakat levágtam és 1-2 centis darabokra vágtam, a leveleket durvára vagdostam. Olívaolajat melegítettem egy serpenyőben, majd először a szárakat dobtam rá (ennek több idő kell, hogy megpuhuljon), és csak pár perc múlva a leveleket. Megsóztam, borsoztam, citromot facsartam rá, öntöttem alá kevés vizet, és lefedve rövid ideig pároltam (8-10 pecig kb.). a pulidzkát összekevertem a lereszelt mozzarellával és a felaprított zöldfűszerekkel, sóztam-borsoztam, majd pár percig kevergettem egy forró serpenyőben, míg felforrósodott, és elolvadt benne a sajt.

2 megjegyzés:

  1. Azonnal elmentettem, amint megláttam a bloggeren...mángold recepteket keresek, igaz az enyémek még palánta állapotban vannak, de mihelyst szedhető lesz belevetem magam a receptedbe:)))Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Én így szeretem legjobban a mángoldot, egy kis fokhagyma még jó hozzá, de az épp elfogyott. A veteményest elnézve sok mángoldos recept lesz mostanában, remélem azok is tetszeni fognak:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...