2012. február 22., szerda

Sültcékla-saláta narancsos balzsamecetkrémes öntettel, házi, dagasztás nélküli félbarna kenyérrel



Mindig is szerettem a különféle salátákat (na jó, kisgyerekkoromban nem, ahogyan most Regina sem szereti sajnos - de azt mondja, nagylány korában majd szeretni fogja). A mindennapos salátaevésre azonban a két terhességem alatti szénhidrátdiéták idején szoktam rá. A kedvenceim a különféle zöldsaláták markáns ízű sajtokkal és jó sok extra szűz olívaolajjal, tavasszal-nyáron termett is a veteményesemben legalább hatféle különböző saláta, minden este azokat vacsoráztam. Télen viszont csak ritkán veszek salátaféléket, mivel bio minőségűhöz ritkán jutok hozzá, a többiben pedig annyi a vegyszer, hogy még belegondolni is rossz (bár a rucolának és az olasz salátakeverékeknek időnként nem tudok ellenállni). Ilyenkor kerülnek terítékre a sült zöldségek, az avokádó, a csicseriborsó (az csak akkor, amikor épp nem szoptatok hasfájós kisbabát:)). A sült cékla az egyik fő kedvencem. Alufóliába csavarva is süthetjük, de én most kockákra vágva tettem forró sütőbe, együtt sült a kenyérrel. A salátában a cékla és az öntet édeskés ízét a póréhagyma ellensúlyozza. Mozzarella helyett talán még jobb lett volna bele valami markánsabb ízű sajt, pl. kecskesajt vagy feta, de most csak ez volt itthon.
A dagasztás nélküli kenyér receptjét Dolce vita blogjáról vettem. Hihetetlen egyszerű és nagyon finom kenyér, vannak időszakok, amikor nagyon gyakran sütöm, aztán időnként elfeledkezem róla pár hónapra, utólag pedig mindig dühöngök, hogy már megint vacak bolti kenyereket vettünk, pedig ennek a kenyérnek az elkészítése tényleg nem igényel több energiát, mint lemenni a sarki pékségbe. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy 1/3 arányban teljes kiőrlésű lisztet tettem hozzá.



Hozzávalók:
A salátához (2-3 adag): 4 bio cékla, 1/3 bio póréhagyma, 1 csomag mozzarella, só, rozmarig, extra szűz olívaolaj
Az öntethez: 1 narancs leve, 1 tk. narancsos balzsamecetkrém, 1 tk. méz, 1 mk. őrölt rozmarig, 1 ek. extra szűz olívaolaj, kevés só


  1. A céklákat megtisztítom, kockákra vágom, sózom, megszórom őrölt rozmaringgal (a friss még jobb lenne persze), meglocsolom olívaolajjal, és forró sütőben (220-230 fokon) kb. 40 percig sütöm.
  2. A póréhagymát apróra vágom, a mozzarellát darabokra tépkedem/vágom, hozzákeverem a langyosra hűlt céklához
  3. Az öntet hozzávalóit összekeverem, és a salátára öntöm





2 megjegyzés:

  1. eszterkabiribadr2012. február 23. 18:11

    A sarki péketek akkor jó messze lehet...( 12 órás dagasztási idő) ;-)

    VálaszTörlés
  2. Összekeverem 2 perc alatt, 12 órát kel magában, aztán beöntöm a forró sütőbe, tehát az, amit foglalkozni kell vele, tényleg csak pár perc :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...