2012. augusztus 11., szombat

Mángoldos krumpli kecskesajttal


Az utóbbi hetekben ez lett a kedvenc ételünk. A mángold tényleg szuper növény, nem lehet eleget ültetni belőle. Folyamatosan szedhetjük nagy, erőteljes leveleit, nem magzik fel, mint a spenót (második évben már igen, de előtte már kora tavasszal kihajt, és még a felmagzás előtt párszor megebédelhetünk belőle), és rengetegféleképpen elkészíthetjük. Idáig gyakrabban ettük tésztával, de mióta ezt a krumplis-kecskesajtos verziót kikísérleteztem, háttérbe szorult a tésztás változat. Szerencsére egész nyáron lehetőségem van termelői piacon venni a jobbnál jobb sajtokat (Nagymaroson és Tahiban, és a hírek szerint hamarosan már Visegrádon is:)), valamilyen erőteljesebb íző, érettebb kecskesajtot szoktam beletenni, de érett, karakteres tehén- (vagy persze juh-) sajttal is szuper. A szeletelt, csomagolt bolti sajtokat viszont teljesen műanyagízűnek érzem, mióta rákaptam a termelői sajtokra. Ezeknek az ízén, illatán, állagán érződik, hogy egy állat tejéből készültek, erdetük, történetük van, a nagyüzemi társaikkal ellentétben. Szóval, aki teheti, termelői sajttal dobja fel, de persze az igazán jó minőségű bolti sajtok is megteszik (mondjuk cheesland trappistával nem érdemes próbálkozni:))



Hozzávalók (4 főre):
6 nagyobb krumpli, egy nagy csokor mángold, 2 dl tejszín, 10 dkg érett kecskesajt, só, bors, szerecsendió, extra szűz olívaolaj

A krumplikat megfőzzük (én a héjában főttet jobban szeretem, de persze lehet pucolva, felvágva is), a mángoldot alaposan megmossuk, feldaraboljuk (a szárat pár centis darabokra, a leveleket csak durván), és kevés olívaolajon párolni kezdjük. Kevergetjük, míg kicsit összeesik, majd sózzuk, öntök hozzá kevés vizet, és lefedve addig pároljuk, míg a szára is megpuhul (kb. 10 perc). A megfőtt krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd a megpárolódott mángoldhoz adjuk. Felöntjük a tejszínnel, szerecsendiót reszelünk bele (ez fontos, nagyon jól illik ehhez a tejszínes-mángoldos ízhez!), majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, összeforraljuk. Végül belereszeljük-belemorzsoljuk a sajtot. Nekem önmagában is tökéletes ebéd, de köretként is el tudom képzelni mondjuk grillezett csirkehúshoz. Sőt, hidegen is finom, én aztán igazán nem szeretem az ebédmaradékot enni vacsorára, szinte soha nem fordul ez elő, de ezzel az étellel kétszer is kivételt tettem, mert olyan jól nézett ki a hűtőben a hideg mángoldos krumpli. 


6 megjegyzés:

  1. Ez biztos nagyon finom:) Jövőre, ha lesz mángoldom, feltétlenül kiróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp próbáld ki majd, ez lett a kedvenc mángoldos kajám:)

      Törlés
  2. Régóta vadászom egy izgalmas mángoldos receptre. Az idén kísérletképpen egy kis picur bolti cserepes növénykét ültettem ki, de rövid idő alatt hatalmas bokorrá fejlődött. Holnap végre kiderül, milyen az íze. Még soha nem ettünk mángoldot. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, ízlett a mángold:) Nálunk megunhatatlan kedvenc lett tavaly óta, jövőre még többet ültetek, hogy a mélyhűtőt is meg tudjam tölteni:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...