Tavaly egy nagyon kedves szomszédunk kertjében rengeteg sárga cseresznye termett, és mivel neki nem jutott ideje-energiája leszedni, bőven jutott nekünk is a termésből, apával és Reginával rengeteget szedtünk belőle. Főztem belőle lekvárt, kompótot, és a mélyhűtőbe is tettem pár kilót kimagozva. Az az igazság, hogy ez a lekvár az utolsó adag fagyasztott cseresznyéből készült pár hete. Épp bent voltunk Budapesten, és este döbbentem rá, hogy nincs otthon sem méz, sem lekvár, nem tudunk mit reggelizni (én csak édeset bírok enni reggel...). Akkor jutott eszembe, hogy a mélyhűtöben van még egy kilónyi sárga cseresznye. Úgy 8 körül tettem oda úgy, ahogy volt, fagyottan (szerencsére takarékra), mivel épp aznap vettem kardamomot, gondoltam, dobok bele 2 szemet, ártani nem árthat, aztán jött az esti fürdetés-fektetés kör, teljesen el is felejtkeztem a lekvár-projektről. 10 körül kimentem a konyhába, és először nem értettem, mitől van ilyen jó illat - addigra már szépen besűrűsödött a lekvár, és isteni íze-illata lett a kardamomtól, meg persze a cseresznyétől:) Tettem hozzá kevés nyírfacukrot (max. 10 dkg-t), kicsit még főztem, fakanállal szétnyomogattam a szemeket, majd üvegbe tettem. Szuper reggeli lett, a lezárt üveg még ott vár a budapesti konyhámban, hogy ha legközelebb bemegyek, ne maradjak reggeli nélkül:)
Idén alig van pár szem az említett cseresznyefán, nehéz elhinni, hogy tavaly egy ágról is tele lehetett szedni a kosarat. Viszont most van szezonja, így gondoltam, megosztom a receptet, hátha jól jön valakinek, aki idén is tud sárga cseresznyét szerezni. Tényleg remekül illik hozzá a kardamom, érdemes kipróbálni!
Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.
VálaszTörlésKöszönöm:)
Törlés