2012. december 13., csütörtök

Gasztroajándékok karácsonyra: mézeskalácsA legremekebb karácsonyi gasztroajándék. Végtelen sok recept kering a neten, köztük nem egy hirdeti magát a legjobb mézeskalácsként, én azonban teljes bizonyossággal állíthatom, hogy ez a legeslegjobb, és kész:) Nem kemény, de nem is puha, hanem finom ropogós. Jó vele dolgozni, nem ragacsos, nem kell pihentetni, hetek múlva is finom. És nem utolsó sorban kiváló gyerekprogram az elkészítése, két éves kor körültől simán be lehet vonni a kicsiket a formázásba, díszítésbe. Én kifejezetten imádok mézeskalácsot díszíteni, pedig rajzolni egyáltalán nem tudok, de ez a fajta pepecselés teljesen kikapcsol, felér egy meditációval:) A képen látható mézeskalácsok két rétegűek, a körokbe kisebb, egész vékonyra nyújtott formákat tettem, így szinte térhatású kis kompozíciókat lehet létrehozni, nekem nagyon tetszenek.
A receptet már húsvétkor feltettem, itt található. A legfontosabb szabály ebben az esetben is az, hogy igazán finom végeredményt akkor várhatunk, ha minőségi alapanyagokat használunk: el kell felejteni a Rama margarint (a vaj tökéletesen megfelel, illetve én nagyon szeretem az Alsan bio margarint használni sütéshez, valamivel olcsóbb, mit a vaj, és nincs semmi mellékíze), nem szabad a legolcsóbb, valószínüleg virágport sosem látott, hamisított mézet használni stb. 
Én elég vékonyra szoktam nyújtani, úgy 2 miliméternyire, mi így szeretjük. Elég hamar sül, figyelni kell rá, amikor elkezd színt kapni, már jó is! Az egész konyha tele lesz vele, ha egész adagot készítűnk, de megéri, az a legjobb, amikor még januárra is marad pár szem mézeskalács a délutáni kávé mellé:)


6 megjegyzés:

 1. Nagyon helyesek és igazán egyedi formák :)
  Az alapanyagokat illetően teljesen egyetértünk :)
  További kellemes készülődést.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Mági, igen, már számomra is rég kiderült, hogy egyetértümk az ilyen kérdésekben:) Jó készülődést nektek is!

   Törlés
 2. Nagyon helyesek a mézeseid! A díszítésük művészi színvonalú! Biztos finomak is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A művészi színvonal talán túlzás, de azért köszönöm, jól esik:))

   Törlés
 3. Nagyon szépek! Látszik, hogy kissé infantilis vagyok, a csiga-biga lett a kedvencem:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! A lányok kedvéért van mindig mindenféle állatfigura, mégiscsak többet érnek, mint holmi kör vagy csillag:))

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...